De gewelddadige dood van Robert Obermeijer

Politieregio: Utrecht
Onderzoek: De gewelddadige dood van Robert Obermeijer
Plaats delict: Beukstraat in Utrecht
Datum: Zaterdag 30 december 1989
Utrecht – Zaterdag 30 december 1989 – De gewelddadige dood van Robert Obermeijer

Algemeen

Het Cold Case Team van de Politie Utrecht is begonnen met een onderzoek naar de gewelddadige dood van een in 1989 vermoorde man uit Utrecht.
Destijds heeft een Recherche Bijstands Team (RBT) de zaak onderzocht maar uiteindelijk het misdrijf niet kunnen oplossen.

De politie Utrecht hoopt op reacties van mensen die in de jaren na de dood van Robert Obermeijer iets hebben opgevangen dat naar de dader kan leiden en die hierover, ruim 20 jaar na dato, alsnog willen praten. Misschien de dader zelf wel. Ook hoopt men dat iemand de gestolen voorwerpen herkent of dat er mensen zijn die meer kunnen vertellen over personen met wie Robert Obermeijer omging. Bovendien worden 2 contacten van Robert gezocht die nooit gevonden zijn, genaamd ‘Peter’ en ‘Willem’.

Introductie:

Op zaterdag 30 december 1989 werd rond 21.30 uur in de woonkamer van een huis aan de Beukstraat in Utrecht het dode lichaam van de toen 26-jarige Robert Obermeijer gevonden. Onderzoek wees uit dat Robert door verwurging om het leven was gekomen. Robert lag in het huis van zijn zus waar hij regelmatig langskwam en ook vaak verbleef.

Mogelijk was roof een motief, maar ook een uit de hand gelopen seksspel wordt niet uitgesloten. Robert Obermeijer had veel losse seksuele contacten die hij opdeed in het Utrechtse homo-uitgaansleven maar ook op anonieme homo-ontmoetingsplekken.

Er bleken tevens een aantal voorwerpen uit en om het huis verdwenen. Deze spullen worden in het hoofdstuk ‘Plaats delict’ omschreven. Ook wordt er een aantal vragen met betrekking tot deze verdwenen voorwerpen gesteld.