Rietkapbranden

Politieregio: Utrecht
Onderzoek: rietkapbranden
Plaats delict: Amersfoort en omgeving
Datum: sinds mei 2011

Regio Amersfoort – sinds mei 2011 – rietkapbranden

Sinds mei van dit jaar zijn er in Amersfoort, Hoevelaken, Leusden, Baarn en Soest acht woningbranden geweest waarbij de branden steeds ontstonden aan het rieten dak.
Er lijkt bij de branden sprake van onderlinge verbanden, zo gaat het steeds om woonboerderijen met rieten daken. De branden worden bovendien iedere keer rond hetzelfde tijdstip gesticht, namelijk steeds ergens tussen 03.15 en 05.15 uur. Op het moment dat de meeste mensen liggen te slapen.

De politie heeft een uitvoerig onderzoek ingesteld en doet er alles aan om de dader(s) op te sporen. Er vindt extra toezicht plaats. Daarnaast wordt het werk van de politie ondersteund door particuliere beveiligingsorganisaties en burgerinitiatieven.

Kijk voor meer informatie over deze woningbranden ook op de website van de politie Utrecht.

Een overzicht:
Maandag 2 mei 2011, 04.35 uur, Ursulineweg in Leusden
Rond 04.50 uur die vroege ochtend van maandag 2 mei, spoeden brandweer en politie zich naar een huis aan de Ursulineweg in Leusden. Daar probeerden de bewoners hun huis uit alle macht te blussen met een tuinslang. Het blijkt vooral het rieten dak te zijn dat in brand staat. De woning, die net helemaal verbouwd is, heeft veel schade, maar raakt gelukkig niet onbewoonbaar.
Dinsdag 31 mei 2011, 04.39 uur, Prinses Carolinalaan in Baarn
Op dinsdagochtend 31 mei werd er bij een huis in aanbouw op de Prinses Carolinalaan in Baarn brand gesticht.
Donderdag 9 juni 2011, 04.39 uur, De Brink in Leusden
En in de nacht van woensdag 8 op donderdag 9 juni, ruim een maand later dan de eerste brand, wordt er weer een huis met een rieten dak in Leusden in de brand gestoken. Dit keer gaat het om een woning waarvan de bewoners toevalligerwijs op vakantie zijn. Het is de krantenbezorger die rond 04.40 uur de brand ontdekt en meteen alarm slaat. Ook nu weer veel rook- en waterschade, maar gelukkig geen gewonden. Simpel en alleen omdat er niemand thuis was.
Zaterdag 11 juni 2011, 05.14 uur, Veenwal in Hoevelaken
Twee nachten later, in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 juni is het weer raak. Aan de Veenwal in Hoevelaken werd er brand gesticht in een monumentale boerderij met rieten dak waar een hoogbejaard echtpaar al 27 jaar woonde. De 89-jarige bewoonster moest met ernstige ademhalingsproblemen opgenomen worden in het ziekenhuis. Hierdoor zal zij waarschijnlijk de rest van haar leven in een verpleeghuis verzorgd moeten worden.
Woensdag 15 juni 2011, 04.47 uur, Stoutenburgerlaan in Hoevelaken
Twee kilometer van de Veenwal vandaan, bevindt zich aan de Stoutenburgerlaan in Hoevelaken een oude rietgedekte boerderij. In de nacht van dinsdag 14 op woensdag 15 juni is ook die boerderij het doelwit van een brandstichter. Gelukkig was er niemand thuis, en is er alleen materiƫle schade. Na deze 4e brand volgt er een mogelijk belangrijke doorbraak: de politie vindt namelijk bewakingsbeelden.
Woensdag 22 juni 2011, 04.31 uur Pieter Bothlaan in Amersfoort
Precies een week later op woensdag 22 juni ontdekken buurtbewoners dat er rook uit een van de rietgedekte huizen aan de Pieter Bothlaan in Amersfoort komt. Ze waarschuwen de brandweer. Die lukt het om net op tijd het slapende bewonersechtpaar van in de zestig met hulp van een megafoon wakker te maken en het huis uit te krijgen. Ze moeten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis. Hun huis is onbewoonbaar.
Dinsdag 28 juni, 03.25 uur, Koningin Sophialaan in Amersfoort
En bij de brand in het Bergkwartier in Amersfoort werd een bewoonster aan de Koningin Sophialaan rond 03.15 uur toevallig wakker waardoor zij de brand opmerkte en zichzelf en haar man op tijd in veiligheid kon brengen. Met lede ogen moeten ze daarna toezien hoe de brandweer, hun brandende huis probeert te redden. De brand is op dat moment al de 6e aangestoken brand bij een rietgedekt huis in deze regio in nog geen 2 maanden tijd.
Donderdag 7 juli 2011, 03.13 uur, Bossstraat in Soest
En donderdag 7 juli was het opnieuw mis, nu aan de Bosstraat in Soest. De bewoners lagen te slapen toen de brand uitbrak. Ze we