De gewelddadige dood van Izaak (Sjaak) Gerwig

Politieregio: Utrecht
Onderzoek: De gewelddadige dood van de destijds 18-jarige Izaak (Sjaak) Gerwig
Plaats delict: Ravensewetering in Nieuwegein
Datum: Zondag 2 april 1995
15.000 Euro beloning
Nieuwegein – Zondag 2 april 1995 – De gewelddadige dood van Izaak (Sjaak) Gerwig

Introductie

De politie Utrecht is eind september 2006 opnieuw begonnen met het onderzoek naar de in 1995 vermoorde Sjaak Gerwig. Sjaak werd op zondag 2 april 1995 door een wandelaar dood aangetroffen in het water van de Ravensewetering op de grens van Nieuwegein met Houten. De politie startte een groot onderzoek waaruit onder andere bleek dat Sjaak door geweld om het leven was gebracht. In de daaropvolgende maanden werd ondanks uitgebreid onderzoek het misdrijf niet opgelost.

Met de huidige verbeterde technieken en opsporingsmethoden hoopt de politie alsnog de 11 jaar oude moord op te lossen. Ook door het onderzoek zo volledig mogelijk op het internet te plaatsen en het publiek daadwerkelijk te laten meepraten en -denken wil de politie op een interactieve manier mensen betrekken bij het onderzoek.
Het onderzoek is opnieuw door een team van ervaren recherchemensen van a tot z bekeken. De in die tijd verzamelde sporen zullen -voor een deel door deskundigen van het Nederlands Forensische Instituut – worden onderzocht met behulp van de huidige technieken.

De site geeft een goed overzicht van de stand van zaken van het onderzoek. U kunt het op elk moment van de dag nog eens nalezen en erop reageren, plus u blijft op de hoogte van het laatste nieuws en de actuele stand van zaken (van het onderzoek).
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om uw mening, tips en zienswijze op het onderzoek direct aan het team kenbaar te maken door middel van het versturen van een email. Hierbij kunt u aangeven of u wil dat de tekst van uw email ook voor anderen zichtbaar is.

De politie Utrecht wil graag samen met het publiek naar de zaak kijken en uiteraard ook oplossen. Dat is de reden waarom bij wijze van proef deze zaak op het internet geplaatst is. De politie en het Openbaar Ministerie moeten zich wel aan een aantal spelregels houden.

Alle informatie die u via email verstuurt wordt eerst door het onderzoeksteam bekeken. Dit om te voorkomen dat mensen via de site andere mensen gaan beschuldigen of omdat er privacy van mensen geschaad kan worden. Scheldpartijen en of onzinnigheden die totaal niet met de zaak te maken hebben zal de politie ook niet doorplaatsen op de site.
Ook kan het zijn dat uw informatie of opmerking niet geplaatst wordt omdat dat het onderzoek zou kunnen schaden. En tot slot kan het zijn dat uw informatie niet op de site geplaatst wordt maar de politie wel met u contact opneemt.